Tekmovanje Hard Dog Race si je zamislil András Púza.

Do ideje o tekmovanju je prišel po nekaj odločilnih doživetjih. Najpomembnejši dejavnik je bila zagotova njegova dolgotrajajoča in globoka povezanost s psi. Štirinožci so ga spremljali od rojsta. Pravi, da se je naučil hoditi medtem, ko se je držal za pasji kožuh. Za Andrása je bila naslednja pomembna izkušnja delo v enoti vodnikov reševalnih psov. Zbrane izkušnje so mu omogočile, da je lastništvo psa preraslo iz konjička v profesionalno ukvarjanje s psi.

Na sedemmesečni misiji z madžarsko vojsko je v Afganistanu služil kot vodnik psov za odkrivanje min. Naučil se je, kako pomembno je vzdržati v ekstremnih situacijah in kako lahko timsko prizadevanje rešuje življenja. Od vojske se je poslovil skupaj s psom Roninom, ki po številnih iskanjih min uživa v vlogi družinskega psa.

Poleg ljubezni do psov, so k zamisli za HDR prispevale tudi borilne veščine in tekmovalni športi, ki jih je prav tako spoznal že v otroštvu. Na tatamiju in v prahu taborov je spoznal, da s pravim prepričanjem in voljo nepremagljivih ovir ni, ter da se v skupnosti športnikov tkejo trajna prijateljstva, ki temeljijo na medsebojnem zaupanju.

Omeniti gre seveda tudi vpliv ekstremnih oviratlonov, ki se jih je rad udeleževal in so predstavljali iztočnico za HDR. Po uspešno opravljenih tovrstnih preizkušnjah mu je v glavi odzvanjalo: “Ja, vse je bilo super! Kje pa je moj pes?!”

Tako je prišel na idejo, da pripravi tekmovanje, ki združuje vse te vrline. Vse te izkušnje so skupaj privedle do zamisli za Hard Dog Race.

Logotip Hard Dog Race je avtorsko zaščiten in se sme uporabljati izključno s pisno privolitvijo organizacije Hard Dog Race.